Kom igång & skriv – även när det känns omöjligt
Att skriva som soloföretagare kan kännas både roligt och frustrerande. Särskilt när du vill skriva, vet vad du vill säga – men orden kommer liksom inte. Samtidigt vet du att du behöver skriva. Du kanske har försökt börja på ett nyhetsbrev, en bloggartikel, ett inlägg till Instagram men … allt fastnar i huvudet och det känns som om du vadar i sirap. Jag säger välkommen till ordträsket.
Så tar du dig ur skrivkramp & hittar tillbaka till flowet
I det här inlägget får du fem konkreta tips som hjälper dig att komma igång med att skriva – även när motivationen är låg, skärmen är tom och du tvivlar på att det du vill säga spelar någon roll.
Varför får jag skrivkramp?
Skrivkramp handlar sällan om brist på idéer. Ofta handlar det om att du sätter press på dig själv att skriva ”bra nog”, att inte låta som alla andra, att sälja något men ändå vara genuin och inte ett dugg “säljig”. Eller hur?
För dig soloföretagare är skrivandet ofta både marknadsföring, relationsbyggande och personlig utveckling i ett. Inte konstigt då att du kan känna dig överväldigad och tvivla på dig själv.
Men du behöver komma ihåg att skrivmotstånd – eller vad jag ska kalla det – inte betyder att du är dålig på att skriva. Du är bara människa. Och – du kan ta dig ur din skrivkramp.
Så kommer du igång att skriva
– 5 konkreta tips
Här är fem enkla men rackarns effektiva knep som hjälper dig att bryta skrivkrampen och börja producera texter igen – utan prestationsångest. Så här:
1. Skriv utan att redigera – fulskriv helt enkelt
En vanlig skrivfälla är att försöka skriva snyggt från början. Det saktar ner dig i temp och dödar din kreativitet. Jag lovar.
Prova att sätta en timer på 5 minuter och skriv utan att stanna upp eller sudda. Allt är tillåtet – felstavningar, taffliga formuleringar, halvfärdiga tankar. Och så.
Redigerar gör du sedan. Se först till att få igång dig själv.
2. Byt miljö – och skriv i ett annat format
Ett tomt Word-dokument kan kännas som ett krav, eller hur? Prova att skriva i mobilen, i ett mailutkast, i Google Docs – eller varför inte i en fysisk anteckningsbok? Minns du ens dem? De fysiska anteckningsböckerna? Jag har dem ännu – älskar dem.
En liten förändring i miljö eller format kan hjälpa hjärnan att släppa sargen och komma igång. Kan låta löjligt men det funkar.
3. Fokusera på din drömkund – inte på textens perfektion
När du fastnar – kom ihåg vem du skriver till.
Tänk på en specifik person i din målgrupp: Vad kämpar hen med just nu? Vad behöver hen höra?
Att rikta din text mot en person gör den mer personlig – och ger dig mindre prestationsångest.
4. Skriv en text du aldrig tänker publicera
När dina egna krav på resultat är höga kan det hjälpa att ta bort målet helt. Skriv en text som du lovar dig själv att inte använda. Den ska inte sälja, inte imponera, inte ens publiceras – den ska bara vara.
Du kommer bli förvånad över vad som kommer fram när du ger dig själv det utrymmet.
5. Skriv till musik – eller ha helt tyst
Musik kan hjälpa dig att hitta fokus och flöde. Det hjälper många. Sätt på en favvolåt och skriv under hela låten – oavbrutet. När låten är slut, pausa eller sätt på en ny.
Du kan också göra som jag – ha helt tyst. Undantaget fågelkvitter och bruset från vågorna utanför mitt fönster.
Små, enkla knep som bygger skrivdisciplin med mjuka medel. Hitta din form.
Skrivande är ett hantverk – inte en medfödd talang
Väntar du på inspiration innan du börjar skriva? Då kan du få vänta länge. Skriv bara. Du behöver inte veta exakt vad du vill säga när du börjar. Det viktiga är att börja – ett ord i taget.
Med rätt skrivvanor blir tröskeln lägre, och du kan börja skriva texter som känns både autentiska och användbara. Jag vet det.
Skriver du nyhetsbrev som ingen öppnar?
Kika här så ger jag dig tre anledning till varför ingen eller få öppnar dina nyhetsbrev. Och – vill du skriva nyhetsbrev som säljer så börja med att hämta mina 7 copytips. De hjälper dig att lyckas. Du hämtar copytipsen här.
Fem frågor att ställa dig när du redigerar din text
Din text är sällan klar när du tycker att den är klar. Du behöver redigera. Kanske tycker du att redigering är aptråkigt, kanske gör du det av bara farten. I avsnitt 91 av Podden Skriv dig till framgång pratar jag om varför du behöver redigera mera. Du får också fem frågor du kan ställa dig själv när du sliter ditt hår med redigering. Lyssnar gör du här.
Varma hej ♡